poli logo image poli logo nou image poli logo chimie image

Ambalaje inovative cu activitate antimicrobiana pentru siguranta alimentara


Acronim: NanoSafePack

Contractul de finanțare nr. 573PED/2022

Cod proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2021-3414

Autoritatea Contractantă: UEFISCDI

Denumirea Programului din PN III: Programul 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare Proiect Experimental Demonstrativ

Coordonator – Universitatea Politehnica din Bucuresti

Director Proiect: Prof. dr. Ovidiu Cristian Oprea

Rezumat

Scopul proiectului este obținerea materialelor de ambalare antimicrobiene pe bază de polietilenă reciclată și nanoparticule de ZnO încărcate cu agenți antimicrobieni naturali și de a le adapta pentru diferite tipuri de alimente (deoarece agenții patogeni pentru fructe sunt total diferiți de cei specifici alimentelor pe bază de carne spre exemplu). Pentru o mai buna optimizare a ambalajelor se vor alege agenți antimicrobieni naturali (din uleiuri esențiale) care să se potrivească cu produsele care vor fi ambalate. De exemplu, derivații din vanilie, nucșoară sau scorțișoară pot fi folosiți pentru produsele de panificație, agenții antimicrobieni din lămâie, menta sau din sâmburi de struguri pot fi utilizați pentru fructe și substanțele din uleiurile esențiale de cimbru, busuioc sau oregano pot fi folosite pentru produsele pe baza de carne. Aceste materiale inovatoare de ambalare își vor păstra o parte din activitatea lor antimicrobiană chiar și după utilizare si reciclare, ceea ce este benefic indiferent de utilizările viitoare.

home image