Ambalaje inovative cu activitate antimicrobiana pentru siguranta alimentara
Acronim: NanoSafePack
Contractul de finanțare nr. 573PED/2022
Cod proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2021-3414
Autoritatea Contractantă: UEFISCDI
Denumirea Programului din PN III: Programul 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare Proiect Experimental Demonstrativ
Coordonator – Universitatea Politehnica din Bucuresti
Director Proiect: Prof. dr. Ovidiu Cristian Oprea
Rezumat
Scopul proiectului este obținerea materialelor de ambalare antimicrobiene pe bază de polietilenă reciclată și nanoparticule de ZnO încărcate cu agenți antimicrobieni naturali și de a le adapta pentru diferite tipuri de alimente (deoarece agenții patogeni pentru fructe sunt total diferiți de cei specifici alimentelor pe bază de carne spre exemplu). Pentru o mai buna optimizare a ambalajelor se vor alege agenți antimicrobieni naturali (din uleiuri esențiale) care să se potrivească cu produsele care vor fi ambalate. De exemplu, derivații din vanilie, nucșoară sau scorțișoară pot fi folosiți pentru produsele de panificație, agenții antimicrobieni din lămâie, menta sau din sâmburi de struguri pot fi utilizați pentru fructe și substanțele din uleiurile esențiale de cimbru, busuioc sau oregano pot fi folosite pentru produsele pe baza de carne. Aceste materiale inovatoare de ambalare își vor păstra o parte din activitatea lor antimicrobiană chiar și după utilizare si reciclare, ceea ce este benefic indiferent de utilizările viitoare.